СЪБИТИЯ
03/07/2024 - ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ "Да съхраним българските традиции и дух" - програма
ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ  "Да съхраним българските традиции и дух" - програма

Араповски манастир „Св. вмчц. Неделя“ отново ще събере стотици асеновградчани и гости на града край поляните.
Тази година фестивалът ще се състои на 06.07.24 г. и 07.07.24 г. (събота и неделя).
Началният час в първия фестивален ден е 10:00 ч. Участие ще вземат повече от 30 фолклорни състава от цялата страна. Гост - изпълнители ще бъдат Нелина, Цветина и Росица Пейчева.

Вижте пълната програма по часове за двата фестивални дни на приложената снимка, както и тук - https://www.facebook.com/share/YPGNrYBr5eBUNH4y/

12/05/2022 - Майските културни празници в Асеновград започнаха - програма
Майските културни празници в Асеновград започнаха - програма

Майските културни празници в Асеновград започнаха. Тази година в рамките на целия месец, десетките млади асеновградски таланти представят умения и заложби. Програмата включва мероприятия за всички възрастови групи от хора. Асеновградчани и гости на града ще могат да се насладят на концерти, изложби, арт работилници и други интересни инициативи. За първи път в събитията за празника на Асеновград са включени и места, като кафенета, галерии и книжарници, които ще се превърнат в кътове на културния живот. Сред акцентите е изложба "Тримата Големи" с Мина Христемова и Вихра Григорова. През настоящата 2022 г. отбелязваме годишнините от рождението на трима големи художници – Георги Ковачев (1902 г. - 1992 г.), Иван Кирков (1932 г. - 2010 г.) и Коста Форев (1942 г. - 1993 г.). Творци с различна житейска и творческа съдба, с различно амплоа, с различно светоусещане, но с едно общо родно място – Асеновград. Организираната от Историческия музей по този повод изложба „Тримата Големи” дава възможност на ценителите на изкуството отново да се докоснат до артистичния им свят. Целта е да се направи един различен „прочит” на този свят, като бъдат представени, както известни и обичани картини, така и слабо или съвсем непознати творби. Всичко това ще става възможно със съдействието на Никола Кирков, семейство Фореви и Регионален исторически музей – Кърджали. В изложбата са включени ранни творби на Иван Кирков и неговият проект за войнишки паметник в града, както и малко известни картини и проекти за стенописи и линогравюри на Коста Форев. За осъществяване на идеята от решаващо значение е съдействието на НЧ „Родолюбие” и община Асеновград. Изложбата „Тримата Големи” може да бъде разгледана в залите на Старинно училище „Свети Георги”.

Гостуваща изложба "Романтика от кутията за спомени" от Регионален етнографски музей – Пловдив се открива на 12.05.22 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в централната сграда на Исторически музей - Асеновград. Куратори: Росица Бикова, Лора Христозова и доктор Биляна Попова. В изложбата са представени редица универсални символи на любовта, претворени в тъкан, метал, порцелан и други. Това са ябълката, гълъбът, розата, ягодата, миртата, ключът с катинар, ръкавиците, камъкът и други.

Изложбата „Виното – здраве за духа и тялото“ се открива на 13 май (петък) от 18:00 ч. в Етнографската къща на Асеновград. Куратори: Николета Костадинова и Надя Янкова. Изложбата представя в детайли винопроизводството от древността до наши дни. Чрез експонати от фонда на отдел „Етнография“, уредниците показват винопроизводството в различни етапи – от инструментите за обработка на лозята, грижата за лозовите насаждения, приборите и съдовете, в които се е сътворявала „божествената напитка“, до нейната консумация. Завършек на изложбата е битов кът, в който има експонирани бурета със над 70–годишна история. Всичко това е придружено от снимков материал и информация, която се състои от разказ за видни винопроизводители и интересни подробности за „столицата на виното“ – Станимака (днешен Асеновград).

Кулминацията на Майски празници ще бъде концерт на специалния гост за празника на града - Графа. Финалът на празничните дни ще бъде поставен, както обичайно, със зрелищна заря от фойерверки. Официалното откриване ще се състои на 11-ти от 18:00 ч. По традиция и с решение на Общинския съвет, Празникът на Асеновград се отбелязва всяка последна неделя от месец май.

Вижте пълната програма

14/03/2022 - Русен Дойков представя изложба скултура в галерия "Крис"
Русен Дойков представя изложба скултура в галерия "Крис"

Русен Дойков представя изложба скултура в галерия "Крис", Асеновград. Зад максимално изчистените форми има концентрирано съдържание. "Прототипите" на скулптурите са стихове, тоест те са нещо като стихотворения от метал.

Скулптурите са подредени в галерия "Крис", Асеновград на улица "Съединение" 5. Можете да ги видите от 16.03.2022 година, сряда, 18 часа (откриване) в рамките на две седмици.

Русен Дойков завършва скулптура в Национална художествена академия (НХА) София през 2005-та година с магистърска степен в ателието на проф. Крум Дамянов. През 2009-та защитава докторантура на тема: „Някои аспекти на възприятието за време в скулптурата“, с научен ръководител доц. Христо Добаров.

Автор е на две самостоятелни изложби, последната е в галерия „A Cube Contemporary“ в София през 2019-та година. Получава награда за съвременна скулптура от регионален конкурс на „Алианц - България“ (2016), както и номинация за национална награда за скулптура от същото дружество. Многократно е участвал и в общи изложби. През 2020-та година отново е номиниран за награда за скулптура на Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“ в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Тук може да научите още за художника и да видите негови скулптури: http://www.konceptualno.com/rdoykov/

Заповядайте!

За контакт с художника:
+359 898 79 41 47

08/02/2022 - Около 72 хиляди души са посетили НПК "Асенова крепост" през изминалата година
Около 72 хиляди души са посетили НПК "Асенова крепост" през изминалата година

Около 72 хиляди души са посетили НПК "Асенова крепост" през изминалата година. Индивидуални туристи и семейства, както и организирани групи от туроператори са най-честите гости на туристическия обект.

Крепостта привлича вниманието на хора не само от България, но и от чужбина. През миналата година е посетена от туристи от Англия, Франция, Турция, Китай, Русия, Германия и скандинавските страни. Справката ни показва, че обектът е посрещнал хора от Варна, Бургас, Видин, Силистра, Пловдив, от други големи градове и по-малки населени места на страната.

Заради корона кризата през последните две години се наблюдава спад в посещенията с 25-30%. За сравнение, през изминалия месец януари туристите са 3200, а в същия период на 2021 г. са били 3817.

Пещера "Добростански бисер" също се радва на добра посещаемост през 2021 г., въпреки пандемията от коронавирус и ограниченията. Обектът е разгледан от около 5000 туристи за месеците, в които е отворен (от май до октомври). Голяма част от хората, видели пещерата отсядат в туристическите комплекси и къщи за гости, които се намират в селата Мостово, Врата и Добростан. Както Крепостта, така и пещерата е посетена от индивидуални туристи и семейства от България и от чужбина. Тя се радва на интерес и от страна на групи, организирани от туроператорски фирми. Пещера "Добростански бисер" е посрещнала хора от Русия, Турция, Англия, Франция, Китай, Холандия.


За 2021 г. приходите от НПК "Асенова крепост" възлизат на 263 508,40 лева, а на пещерата - 24 483,50 лева.

Припомняме работното време на емблематичната за Асеновград „Асенова крепост“:

От октомври до април включително - от 09:00 ч. до 18:00 ч., без почивен ден; от май до септември включително - от 09:00 ч. до 20:00 ч., без почивен ден; юли, август и септември - неделя, понеделник, вторник, сряда и четвъртък - от 09:00 ч. до 20:00 ч., а петък и събота - от 09:00 ч. до 22:00 ч.

Пещера "Добростански бисер" отваря на 1-ви май и ще работи до 1-ви октомври.

От ОП „Туризъм“, Асеновград се надяваме отново да посрещнем 100-хилядния посетител на Асеновата крепост. По традиция това се случва в края на декември, а туристът получава подарък-жест от директора на предприятието.

16/12/2021 - Коледна изложба в галерия "Крис"
Коледна изложба в галерия "Крис"

Галерия "Крис", Асеновград кани на Коледна изложба ,която се открива на 16 декември от 18 часа. 11 художници представят своите картини: Аглика Петрова, Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев, Деница Факелова, Димитър Ненкин, Евгений Петров, Златка Шеткова, Иван Чакъров, Нели Ставрева, Петър Величков и Петър Ставрев. Заповядайте и се насладете на изкуството, което ще ви зареди с празнично настроение и вдъхновение!

 
КОНТАКТИ
4230, Асеновград
пл. “Акад. Н. Хайтов” 2
тел.: 0884
446 256
тел.: 0887 226 333
e-mail: optasenovgrad@abv.bg
НАМЕРИ НИ ВЪВ FACEBOOK
ГЛЕДАЙТЕ НИ В
Съгласно Общия Регламент за защита на Данните (GDPR)