АСЕНОВГРАД - ИНФОРМАЦИЯ
 
Добре дошли! За нас е удоволствие да Ви посрещнем в Асеновград!

Асеновград се намира в подножието на величествените и гостоприемни Родопи. Тук природата не пести своята благодат, а я предоставя в изобилие. Градът е в непосредствена близост до планината, като през него минава река Асеница. Това уникално съчетание прави мястото изключително красиво през всички сезони и много привлекателно, заради разнообразните пейзажи, които предлага на своите жители и гости.

Асеновград е притегателно място и с многобройните си параклиси и църкви, неслучайно наричан от мнозина Малкият Йерусалим или Родопската Света гора. Популярни са туристическите маршрути, водещи до манастирите „Свети Кирик“, „Света Петка Мулдавска“, Араповския манастир „Света Неделя“, Бачковски манастир.
Първият документ, в който се споменава старото име на Асеновград - Станимака, е Уставът на Бачковския манастир, написан от неговия основател, грузинския аристократ, главнокомандуващ западните войски на Византийската империя и управител на Пловдивската област - Григорий Бакуриани.

През 1230 г., след битката при Клокотница, цар Иван Асен II укрепва и разширява силната станимашка крепост Петрич. Той увековечава това свое дело с надпис, издълбан на една скала над входа на крепостта, която по-късно е наречена Асенова, а Станимака е преименувана през 1934 г. в Асеновград. И именно най-важното място, свързано с историята тук е Асеновата крепост - символ на града. Тя се намира на 2 километра южно от него,  в дела Чернатица на Родопите, разположена върху висока скала. Крепостта е паметник на културата от национално значение и посреща туристи целогодишно.

В Асеновград може да посетите още Историческия и Етнографски музеи, Палеонтологичния музей, старото училище „Свети Георги“ в квартал „Амбелино“. Природните забележителности пещерата „Добростански бисер“, както и Белинташ са съвсем близо. Разходете се из града и се насладете на прекрасното съчетание от планина и река, на хубавия въздух. Пътеките в планината също са лесно достъпни и не особено тежки за преходи. Гледките на места са изключително красиви, и то във всички сезони.
Известни творци родени в Асеновград са художниците Иван Кирков, Коста Форев, Георги Златев Бояджиев - Бояджана, син на Златю Бояджиев, скулпторът Петко Москов, актрисата Надя Тодорова, архитектът Матей Матеев, певицата Петя Буюклиева и други.
КОНТАКТИ
4230, Асеновград
пл. “Акад. Н. Хайтов” 2
тел.: 0884
446 256
тел.: 0887 226 333
e-mail: optasenovgrad@abv.bg
НАМЕРИ НИ ВЪВ FACEBOOK
ГЛЕДАЙТЕ НИ В
Съгласно Общия Регламент за защита на Данните (GDPR)