БЕЛИНТАШ
Вероятно сте чували за скалистото скално плато, обвито с мистерии - Белинташ или Беланташ. То е лесно достъпно. Тракийското скално светилище се намира на около 30 км. югоизточно от Асеновград. Представлява едновременно природен и културен феномен. Скалното плато е дълго около 300 метра и широко около 40 метра, а височината му е 50 метра. То е древно праисторическо и тракийско светилище, спрягано от някои като „древна обсерватория“. Легендите говорят, че от там тракийските жреци от местното племе беси са гадаели по звездите. Хората установяват, че това е място, където компасите „полудяват“ от магнетични въздействия. А стигайки до платото, се разкрива невероятна гледка. Тук забравяте за времето и дребните неща от ежедневието.

В пряк превод Белинташ (Беланташ) идва от думите „бели”- бял и „таш”- камък и значи „бял камък“, още „камък на живота“, „камък на позитивната енергия“. В превод от древните тюрски езици Белинташ може да се тълкува като “камък на познанието”. Скалното плато е осеяно с малки и по-големи дупки -  жертвени олтари на жреците.

Каквото и да прочетете за Белинташ, това място е преживяване, което всеки приема по свой личен начин.

С "Белинташ" се свързва и култът към тракийския бог на Слънцето - Сабазий.

В миналото, а и местните хора наричат светилището Беланташ. Но с течение на годините се е наложило наименованието „Белинташ“.
 
КОНТАКТИ
4230, Асеновград
пл. “Акад. Н. Хайтов” 2
тел.: 0884
446 256
тел.: 0887 226 333
e-mail: optasenovgrad@abv.bg
НАМЕРИ НИ ВЪВ FACEBOOK
ГЛЕДАЙТЕ НИ В
Съгласно Общия Регламент за защита на Данните (GDPR)