НПК "АСЕНОВА КРЕПОСТ"
Ако искате да посетите една от най-запазените крепости у нас, то Асеновата крепост ще бъде първа във Вашия списък. И то не само, заради историята, а и заради мястото, на което се намира и невероятните гледки, които ви очакват. Красиво е през всички сезони, заради разположението ѝ - в близост до планина и до река.

Асеновата крепост е символ на Асеновград и паметник на културата от национално значение.

Естественият скален масив, на който се намира крепостта, е с площ дванадесет декара. Със своите отвесни склонове той е недостъпен от трите си страни. Стратегическото разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките, които през V век пр.н.е. строят укрепление. Асеновата крепост е разширена и укрепена през 1231 г., по време на управлението на цар Иван Асен ІІ, чието име носи. Във връзка с влошените външнополитически отношения с Латинската империя, той решава да придаде повече важност на укреплението. В чест на тази промяна над тогавашния вход на крепостта е поставен възпоменателен надпис, който да свидетелства за събитието. Той гласял: “В лето 6739 (или 1231 година), индикт 4, от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси севаста и изгради този град.”

Крепостта е притежавала собствена армия и администрация. Превзета е от кръстоносците по времето на Третия кръстоносен поход, а при падането на България под османско иго крепостта в голяма степен е разрушена. Храмът "Св. Богородица Петричка" е единствената изцяло запазена сграда. Тя е еднокорабна, едноапсидна и е изпълнена с различни техники на градеж, изографисана от изкусни майстори.

Асеновата крепост с укрепената към нея църква “Света Богородица Петричка” е включена в 100-те национални туристически обекта на България.
Как се стига до НПК "Асенова крепост"
От Асеновград в посока Смолян и Бачково, се отбива вдясно, следвайки табелите. На 2 километра след края на града се стига до крепостта.

Работно време и билети за НПК "Асенова крепост"
Крепостта е отворена за посетители от понеделник до неделя от 09:00 до 18:00 часа. Цената на билета за вход е 4 лева за възрастни, 2 лева за учащи и пенсионери и 3 лева за групи над 10 души. Има и семеен билет за двама възрастни плюс две деца - 7 лева.

Телефон за контакт: +359 884 44 62 56
 
КОНТАКТИ
4230, Асеновград
пл. “Акад. Н. Хайтов” 2
тел.: 0884
446 256
тел.: 0887 226 333
e-mail: optasenovgrad@abv.bg
НАМЕРИ НИ ВЪВ FACEBOOK
ГЛЕДАЙТЕ НИ В
Съгласно Общия Регламент за защита на Данните (GDPR)